Tap To Call

Wat is G-voetbal?

Voetbal is al sinds mensenheugenis volkssport nummer één in Nederland. Het mooie aan deze teamsport is dat het voor steeds meer mensen toegankelijk is. Sinds enkele jaren kunnen zelfs mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking actief deelnemen aan hun favoriete sport. Deze vorm noemen we gehandicaptenvoetbal, beter bekend als ‘G-voetbal’.

Als een van de eerste voetbalverenigingen was het RVV Hillesluis dat in 1985 met een G-voetbal-initiatief naar voren kwam. In de afgelopen decennia is er vanuit de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hard gewerkt om G-voetbal te promoten en het de aandacht te geven die het verdient. Tegenwoordig bieden verschillende verenigingen meerdere teams aan, waardoor inmiddels bijna 5.000 voetballers, zowel junioren als senioren, door heel Nederland wekelijks met veel plezier een balletje trappen.

Het zijn echter niet alleen de KNVB en voetbalverenigingen die zich inzetten voor G-teams. Ook bekende (oud) voetballers als Willem van Hanegem en Dirk Kuyt, die met zijn stichting jaarlijks evenementen organiseert voor mensen met een beperking, dragen hun steentje bij aan de ontwikkeling van G-voetbal. Daarnaast liggen er ook plannen op tafel die in de toekomst een competitie mogelijk moeten maken tussen G-teams van eredivisieclubs.

Wat zijn de regels bij G-voetbal?

G-voetbal draait voornamelijk om enthousiasme. Genieten is het toverwoord en niemand mag buitenspel staan. Nu we het toch over buitenspel hebben, bij G-voetbal zijn er enkele aanpassingen gedaan op de bestaande voetbalspelregels. Hieronder sommen we de belangrijkste wijzigingen voor je op.

  • De duur van het spel kan worden aangepast waar nodig. In plaats van twee keer 45 minuten kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld twee keer 25 minuten;
  • Er wordt gebruikgemaakt van pupillendoelen met de afmetingen vijf bij twee meter;
  • De buitenspelregel is niet van toepassing;
  • Wedstrijden beginnen met 14 voetballers (twaalf veldspelers en twee keepers);
  • Wisselen geschiedt bij de middenlijn, er mag onbeperkt gewisseld worden en het spel hoeft daarvoor niet te worden stilgelegd;
  • Een inworp mag vervangen worden door inrollen;
  • Spelers die gebruikmaken van hulpmiddelen, mogen dergelijke middelen niet inzetten om de bal te spelen of een poging daartoe te doen.

Zoals je kunt zien is het uitgangspunt om zoveel mogelijk spelregels die bij het ‘normale’ voetbal gehanteerd worden in de praktijk te brengen en dat lukt vrij aardig. Wat voor voetballiefhebbers helaas (nog) niet mogelijk is, is inzetten plaatsen op G-voetbalwedstrijden. Ben je geïnteresseerd in wedden op sport of kansspelen in het bijzonder, surf dan eens naar www.OnlineCasinoGids.com.